Iespēja iepazīt lībiešu vietu nosaukumus un to stāstus grāmatā “Lībiešu vietvārdu katalogs”

Latvijas Universitātes Lībiešu institūtā sagatavotajā “Lībiešu vietvārdu katalogā” (sast. Valts Ernštreits, Pēteris Dambergs, Baiba Šuvcāne) apkopoti vietvārdi mūsdienu lībiešu valodā. Izdevums papildina lībiešu valodas un kultūras resursu platformā Livonian.tech publiskoto lībiešu vietvārdu datubāzi, kas elektroniskā formātā tiek regulāri papildināta.

Lībiešu vietvārdu datubāze un šis katalogs ietver plašu vietvārdu spektru – no kontinentiem, valstīm un jūrām līdz sētām, laukiem un pat atsevišķiem kokiem. Taču lielāko un nozīmīgāko vietvārdu daļu veido vietvārdi, kas tieši saistīti ar lībiešu pēdējo kompakti apdzīvoto teritoriju – Lībiešu krastu.

Šajā katalogā un tā izdošanas brīdī lībiešu vietvārdu datubāzē atrodami 1558 vietvārdi lībiešu valodā. Lībiešu vietvārdu vākuma publikācija ir apjomīgs vairāku avotu izpētes un apkopošanas rezultāts. Plašākais no šiem avotiem ir vietvārdu datubāzes veidošanas laikā lokalizētais Pētera Damberga Lībiešu krasta vietvārdu vākums, kura esamība tika konstatēta, veicot avotu izpēti. P. Damberga vākumā atrodami 1025 vietvārdi no 11 Lībiešu krasta ciemiem, kas pierakstīti no 38 teicējiem. Lai gan liela daļa šajā kolekcijā ietverto vietvārdu atkārtojas un ir sastopami vairākos variantos, kolekcija ir ārkārtīgi nozīmīgs lībiešu vietvārdu, it īpaši Lībiešu krasta mikrotoponīmu, avots. Šobrīd kolekcija ir pilnībā digitalizēta, un tās pamatdaļa glabājas LU Lībiešu institūtā. Tāpat vietvārdi iegūti no daudziem citiem lībiešu vietvārdu avotiem – valodnieku Valta Ernštreita un Tīta Reina Vītso sastādītā lībiešu-igauņu-latviešu vārdnīcā publicētā vietvārdu apkopojuma, Lībiešu institūtā veidotā lībiešu valodas korpusa, dažādām grāmatām, izdevumiem un to manuskriptiem, pētījumiem, periodikas, kolekciju metadatiem, arī skaņu ierakstiem un citiem avotiem.

Lībiešu vietvārdu datubāzei ir piesaistīta ģeotelpiskā informācija, resp., vietvārds atrodams kartē (atrodama livonian.tech). Kartēšanas gaitā lībiešu kultūrvēstures pētniece Baiba Šuvcāne papildināja vietvārdu datubāzi ar dažādiem komentāriem saistībā ar tajā minēto vietu un objektu vēsturi, piezīmēm un atsevišķiem ar vietvārdu saistītiem folkloras paraugiem vai citu informāciju, tādējādi piešķirot vietvārdu datubāzei papildu informatīvu šķautni. Tie iekļauti arī šajā katalogā.

Lībiešu vietvārdu katalogs sastāv no trīs daļām, kas ļauj iepazīt lībiešu vietvārdus vairākos griezumos – pēc alfabētiskā rādītāja (“Vietvārdu alfabētiskais rādītājs“), teritoriāli (“Apdzīvotas vietas un tām piederīgie vietvārdi”) un pēc objekta veida (“Vietvārdi pēc objektu veidiem”). Savukārt kataloga ievadā sniegti skaidrojoši apraksti par lībiešu vietvārdu apkopošanas darbu, to avotiem, standartizāciju un normēšanu, kataloga lietošanu veiksmīgai tajā ietvertās informācijas saprašanai. Tāpat tas sniedz pamatinformāciju par lībiešu valodu un lībiešu vietvārdu īpatnībām, tajos saskatāmo saikni ar Lībiešu krasta dabu un lībiešu nodarbošanos.

Lībiešu vietvārdu katalogs un datubāze pilda oficiālo lībiešu vietvārdu reģistra funkciju.  Lībiešu vietvārdu katalogs un ar to saistītā datubāze tapusi Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projektā “Lībiešu vietvārdu apzināšana, kartēšana un oficiālo vietvārdu reģistra izveide” (Nr. LZP-2019/1-0240).

Lībiešu vietvārdi piedāvā plašu vielu lībiešu valodas gramatikas, semantikas un kontaktu pētniecībai, tie glabā arī ziņas par saimniekošanu, Lībiešu krasta iemītniekiem, senākiem notikumiem vai iespējamajiem vēl neatklātiem vēstures pieminekļiem. Lībiešu vietvārdu apzināšanas projekta galvenais mērķis – tā ietvaros tapusī vietvārdu datubāze un šis katalogs – lai kalpo par izziņas un iedvesmas avotu tālākiem pētījumiem.

Grāmatas vizuālo ietērpu veidojusi grāmatu māksliniece Zane Ernštreite, to izdevis LU Lībiešu institūts sadarbībā ar biedrību “Līvõd īlma” un izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Tulkojumus angļu valodā veidojis Uldis Balodis, projekta darba grupu veidoja Valts Ernštreits, Baiba Šuvcāne, Annija Lazdiņa, Marili Tomingasa (Marili Tomingas), Milda Kurpniece, Lolita Ozoliņa, Renāte Blumberga un Māra Vīgerte. Kataloga sagatavošanā piedalījās Gunta Kļava, Justīne Bondare un Uldis Balodis.

Par izdevuma iegādes iespējām var interesēties, sazinoties ar LU Lībiešu institūtu.