Kāpēc lībiešu valoda vēl nav redzama visās norādēs pie Lībiešu krasta ciemiem?

Esam saņēmuši interesantu ziņu no Lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas “Mierlinkizt” dalībniekiem. Tajā uzdots jautājums, uz kuru centīsimies sniegt atbildi.

“Nu jau gandrīz mēnesi turpinās Latvijas Universitātes Lībiešu institūta kopā ar Latgaliešu kultūras kustību “Volūda” un Latvijas Nacionālo kultūras centru izsludinātais fotokonkurss “JūrõTǟtõkst”/ “PieZīmes” / PīZeimis”! Šajā iniciatīvā iesaistījās arī Lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas “Mierlinkizt” dalībnieki un skolotāji, kas vēlējās nofotografēties pie zīmēm lībiešu valodā un piedalīties konkursā.

Lai to paveiktu, skolas skolotāji saplānoja maršrutu, lai kopā ar bērniem varētu aizbraukt līdz visām zīmēm Lībiešu krastā, vēloties parādīt skolas dalībniekiem lībiešu ciemu lībiskos nosaukumus reālajā vidē. Tomēr viņus un bērnus gaidīja liels pārsteigums, jo izrādījās, ka visiem ciemiem nemaz nav nosaukumu lībiešu valodā.

Pirmā doma, kas ienāca prātā bērniem – ceļazīmes ir nozagtas, jāmeklē kādā pagalmā vai pie šķūnīša. Taču zīmju nav ne jau tikai vienā ciemā, bet vairākos. Ko mums teikt bērniem? Ko atbildēt uz šo jautājumu?”

Jautājums patiešām ir svarīgs, un īstais tā adresāts būtu Talsu un Ventspils novada pašvaldības. Proti – pagājušā gada nogalē sākās ciemu norāžu uzstādīšana Lībiešu krastā. To veic Latvijas valsts ceļi, un zīmes par valsts piešķirto finansējumu tiek izvietotas uz valstij piederošajiem ceļiem. Arī tajos ciemos, kuros līdz šim ciema nosaukumi vēl nebija norādīti vispār.

Tomēr daži uz lībiešu ciemiem vedošie ceļi vairs nav valsts pakļautībā. Par tiem un arī par norāžu uzstādīšanu pie šiem ceļiem atbild pašvaldības. Tāds ceļš, piemēram, ir ceļš uz Košragu. Arī ceļi kas ieved Lielirbē, Miķeļtornī, Lūžņās, Ovišos ir pašvaldību pārziņā.

Līdz šim vienīgā ceļa zīme lībiešu valodā, ko uzstādījusi pašvaldība, ir Talsu novada robežzīme (tiesa – tā gan bija pati pirmā norāde lībiešu valodā, kas ar Valsts prezidenta līdzdalību tika atklāta 2023. gada februārī). Vai un kad parādīsies Ventspils novada zīme lībiski (novada cilvēki jau Talsu novada zīmes atvēršanā apsolīja tās drīzu parādīšanos), kad parādīsies lībiešu valoda Košragā, Miķeļtornī, Lūžņā un Ovišos – to pie pirmās izdevības centīsimies pajautāt abām pašvaldībām, bet vienlaikus cerēsim, ka tas notiks ne vēlāk kā līdz nākamā gada lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolai “Mierlinkizt”.

Vienlaikus jāpiebilst – kā mums zināms, vēl šogad (un arī nākamgad) turpināsies lībisko norāžu uzstādīšana uz valsts ceļiem un soli pa solim lībiešu valoda būs redzama ne tikai, iegriežoties lībiešu ciemos, bet arī, braucot pa lielo Kolkas – Ventspils šoseju, uz kuras jau šobrīd redzama norāde, kas vēsta par ierašanos Lībiešu krastā – Līvõd rānda.