Minā um līvli. Ma rõkāndõb līvõ kīeldõ…

Ar apliecinājumu mēs sākām katru vasaras skolas rīta cēlienu. Bērniem tie ir kā spēka vārdi. Es darīju, daru un varu darīt vēl labāk. Redzot spēka dzirksti viņu acīs, saproti, ka viss ir kārtībā. Lībieši ir un būs!

Trīsdesmitā lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skola “Mierlinkizt” ir noslēgusies. Sajūtas neaprakstāmas.

Paldies visiem gudrajiem un radošajiem pedagogiem, vasaras skolas bērniem un vecākiem, atbalstītājiem un draugiem. Ir labi, ja ir lieliska komanda, jo tikai komandā, atbalstot un uzmundrinot citam citu, var rasties lielas lietas.

Vasaras skolā piedalījās 44 lībiešu bērni un jaunieši no dažādām Latvijas vietām, un 18 pieaugušie – lībiešu valodas skolotāji Linda, Ērika, Reinis, Irbe un Katrīna, kultūras un vēstures skolotāja Renāte, mūzikas skolotājas Maija un Elīna, pieci lieliski audzinātāji, medicīnas māsa, trīs brīvprātīgās palīdzes.

Vasaras skolā dažādās nodarbībās un brīvajā laikā tika apgūta lībiešu valoda, un bērni kopā ar skolotājiem uzlaboja arī prasmi sarunāties ikdienā. Skolas dalībnieki plašāk ieskatījās lībiešu kultūrā un vēsturē – zināšanās, kas viņiem noderēs arī turpmāk, stāstot par lībiešiem citiem. Aktīvi darbojās skolas jauniešu izveidotais ansamblis “Nūrka lapst”, lai kopā ar nometnes bērniem varētu doties uz skatuves. Tika apgūta jauna dziesma – Elīnas Oses un Ķempju Kārļa veltījums “Mierlinkizt”. Skolas dalībnieki izveidoja pat laikmetīgās dejas uzvedumu, kas arī bija skatāms “Mierlinkizt” noslēguma un trīsdesmitās jubilejas koncertā.

Desmit dienu laikā tika sagatavota apjomīga svētku koncerta programma “Min azūm – 30” (“Mana nometne – 30”), kas pilnā apjomā bija skatāma un klausāma 2. augustā Lībiešu tautas namā.

Neliela programmas daļa izskanēja arī Lībiešu svētkos, kuros skolas dalībnieki ne tikai piedalījās vainaga nešanā Jūras mātei, bet arī lielā svētku ugunskura iedegšanā, izdancojot un izdziedot svētkus kopā ar klātesošajiem.

Vasaras skola “Mierlinkizt” notiek jau 30. reizi. Un gribas sacīt, ka ne jau nosaukumā ir atslēga, bet iespējā lībiešu bērniem un jauniešiem sanākt kopā, mācīties par savu tautu un tās mantojumu, apgūt savas tautas valodu un nodot šo vērtību nākamajām paaudzēm. Tā tas notika gan nometnē “Tšītšōrlinkizt” Helmī Staltes vadībā, gan “Piški tēḑ” Zojas Sīles vadībā, gan dažādajos “Mierlinkizt” laikos.

Jau 13. gadu viss ir manās rokās un ar lielu atbildības sajūtu kopīgi ar mūsu komandu jau strādājam pie nākamās vasaras skolas norisēm. Kāda tā būs, pagaidām nezinām. Vispirms jau nav skaidrs, kas notiks ar Mazirbes skolu. Taču, ja vēlies būt daļa no “Mierlinkizt” saimes un kopā ar mums piedalīties dažādos pasākumos, mācīties lībiešu valodu un kultūru, lasīt un klausīties lībiešu valodas skaņas, pievienojies “Mierlinkizt” grupai, seko LU Lībiešu institūta profilam sociālajā tīklā Facebook vai raksti LU Lībiešu institūtam uz adresi liv@lu.lv.

Vēlreiz paldies katram, ikvienam un visiem kopā par svētku sajūtas radīšanu. “Mierlinkizt” dalībnieki to novērtē un zina, cik nozīmīgi ir būt kopā, būt lībietim ne tikai svētkos, bet arī ikdienā!

Domājot par nākotni, jau šobrīd zinām, ka reizi mēnesī tiksimies LU Lībiešu institūtā, oktobrī kopā ar citiem dosimies uzstāties Lībiešu kultūras dienās Ventspilī, tāpat mūs varēs satikt Somugru dienās Latviešu biedrības namā un gan jau vēl, un vēl, un vēl…

Sūr tienū jeb liels paldies Izglītības un zinātnes ministrijai un Talsu novada pašvaldībai, LU Lībiešu institūtam un citiem organizēšanā un “Mierlinkizt” satura veidošanā iesaistītajiem.